...

Oude en nieuwe schatten wisselen elkaar af
Elke keer als ik in Abu Dhabi ben - en dat gebeurt nog wel eens – verrast de stad me met haar tegenstellingen. Ultramoderne skyscrapers naast prachtige moskeeën in oude stijl. Je zou denken dat die moskeeën eeuwen oud zijn maar dat is niet altijd het geval. Bijvoorbeeld de Sjeik Zayed-moskee is pas in 2007 voor het eerst geopend. Een bijzonder fraai exemplaar trouwens. Ook van binnen met schitterende decoratie, peperdure tapijten en exorbitante kroonluchters. Let op: je mag alleen naar binnen als je geen blote armen en benen hebt en vrouwen moeten ook het haar bedekken.
 

Je kijkt je ogen uit
Ook in Dubai verblijf ik regelmatig en ook daar kijk je je ogen uit. Ze bouwen hier alles wat je kan bedenken. Als het maar extreem is, lijkt het wel.  Je vindt hier het hoogste gebouw ter wereld maar ook de allergrootste indoor skibaan. Terwijl je buiten staat te smelten kun je binnen lekker afkoelen. Voor tomeloos shoppen zit je hier ook goed. Onze Bataviastad is niks vergeleken bij de Mega winkelcentra die ze hier hebben. Mijn vriendin neemt me wel eens op sleeptouw als ze mee is.  Ik probeer me altijd wel aan te passen aan het land waar ik op dat moment woon, maar hier wordt niet zo gewaardeerd als je gearmd over straat loopt en dat vergeet ik wel eens.
 

Alleen maar zand
Er is genoeg te doen in Dubai. Naast skiën of op het kunstmatige strand liggen kun je natuurlijk naar de bekende buikdansshows, waterpijp roken, een henna-tatoeage laten zetten of kameel rijden. Voor de afwisseling zou ik een safari door de woestijn aanraden en dan een nacht blijven slapen onder de schitterende sterrenhemel. Met een 4x4 word je naar een tentenkamp gebracht. Onderweg zie je alleen zand en af en toe een groepje met kamelen. Maar vooral zand, het lijkt echt een wonder dat de chauffeur weet waar hij naar toe moet, maar ze weten de weg feilloos.
 

Dhow bootjes
Op sommige gebieden doen de Emiraten hun uiterste best hun oude cultuur te behouden. Een voorbeeld is de typische Arabische zeilboot de ‘Dhow’. De Burj Al Arab, het duurste hotel ter wereld, is zelfs ontworpen naar de vorm van het zeil. Leuk om een tochtje in romantisch avondlicht mee te maken. Wij hadden zelfs het geluk om een paar dolfijnen te spotten. Vaak kun je aan boord ook lekker eten. Ondertussen vaar je langs de khors, een soort fjorden en zie je af en toe een paar huisjes bij elkaar in de bergen. Deze kleine dorpjes worden gratis voorzien van water en stroom door de staat, zodat de mensen daar kunnen blijven wonen.
 

Zoek de Souk
Mijn moeder vraagt dikwijls of ik specerijen zoals verse kaneel voor haar wil kopen op de Spice souk – de kruidenmarkt in Deira. Je weet je niet waar je moet ruiken als je hier loopt, zoveel uiteenlopende geuren. De falafel (een soort gehaktballetjes van kikkererwten) is hier overigens ook heerlijk, daar hoef je geen vegetariër voor te zijn. Denk er wel om dat je geen eten aanpakt met je linkerhand. Veel restaurants en terrasjes in de Emiraten zijn alcoholvrij, heb je zin in een biertje kun je het beste naar een bar of restaurant van een hotel gaan. Al zie je het wel steeds meer veranderen, vooral in Dubai worden de regels steeds soepeler.