...

Van Amersfoort naar Granada
Zelf ben ik geboren en getogen in Amersfoort, in Leiden ben ik Spaans gaan studeren. Dit was namelijk de enige volledige studie Spaans in Nederland waar je alle grammatica in één studiejaar krijgt. Ik wilde snel Spaans leren, maar ik begon natuurlijk bij nul. Na één studiejaar kon ik me aardig redden, maar ik besloot in de zomer een talencursus Spaans te gaan doen in de gezellige Andalusische studentenstad Granada. Zo kon ik een maand lang helemaal opgaan in de Spaanse taal en cultuur. Toen werd ik al verliefd op Andalusië, het zuiden van Spanje.
 

Van Amersfoort naar Sevilla
Ik was na mijn terugkeer in Nederland al meteen van plan om terug te keren naar Andalusië, via de beroemde Erasmus-uitwisseling. De enige plaats die vanaf de Universiteit van Leiden beschikbaar was voor Andalusië was Sevilla, één van de Koningssteden van Andalusië. Dus mijn keuze was snel gemaakt! Sommige mensen noemen Sevilla de meest Spaanse stad van Spanje. Ik had al veel mooie verhalen gehoord over deze wervelende stad, met haar Plaza de España en La Giralda en de grootste gotische kathedraal ter wereld. En natuurlijk het beroemde Alcázar, het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog in gebruik is. In februari 1998 begon mijn 2de Andalusische avontuur, een uitwisseling van 6 maanden in de bruisende hoofdstad van Andalusië. Al snel werd ik ook verliefd op Sevilla.
 

Van Amersfoort naar Sevilla, deel 2
Meteen na terugkomst in Nederland wist ik al dat ik terug wilde naar Sevilla. Tussendoor ben ik een jaar teruggeweest in Nederland om mijn scriptie af te ronden, zodat ik terug kon keren naar Sevilla. Dit lukte in de zomer van 2000, maar op 1 september 1999 was ik al definitief naar Spanje vertrokken. Ik kon niet langer wachten! Sevilla werd mijn definitieve woonplaats. Een deel van mijn scriptie- onderzoek heb ik gedaan aan de Universiteit van Sevilla, die in 1505 werd opgericht. Het hoofdgebouw is een voormalige koninklijke tabaksfabriek uit de 18e eeuw, waar naar zeggen 3.000 sigarenmaaksters werkten, onder wie de beroemde Carmen, op wie Bizet later zijn beroemde opera baseerde. Dit hoofdgebouw is het op één na grootste gebouw van Spanje. Ze zeggen dat de beste sigaren werden gerold op de dijen. 

Sevilla, het Zuid-Spaanse paradijs
Pas nadat ik mijn studie volledig had afgerond begon ik daadwerkelijk te genieten van mijn nieuwe status als kersverse inwoner van Sevilla! In Sevilla wonen bijna één miljoen mensen, waar ik er nu één van was. Daarmee is Sevilla de vierde grootste stad van Spanje. Voor mij is deze stad echt een paradijs. Na mijn studie moest ik wel nog werk vinden. Eerst ben ik les gaan geven aan privé-scholen en maakte ik af toe een vertaling. Mijn eerste "echte" baan was bij de architecten Cruz & Ortiz, die in die tijd werkten aan het Rijksmuseum in Amsterdam en een vertaler nodig hadden. Na zes maanden was dat voorbij en pas in 2003 begon het allemaal echt een beetje op gang te komen: ik kwam in de reiswereld terecht.
 

Temperamentvol Andalusië
Andalusië leeft! Het is de streek van de tapas, de flamenco en fiestas. De inwoners zijn gastvrij en de sfeer is gezellig en open. Sinds 2003 werk ik als reisleider in Andalusië en in de rest van Spanje, bijvoorbeeld in Madrid, Barcelona, Valencia en Bilbao. Vol trots mag ik ook mijn woonplaats Sevilla aan anderen laten zien en mijn kennis en passie delen. Vanaf het begin vond ik dit enorm leuk, zo heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben altijd dol geweest op reizen en de Spaanse cultuur. Inmiddels ben ik ook een boek aan het schrijven over mijn belevenissen als reisleider. Dit jaar word ik ook een officiële stadsgids, waarmee ik een extra dimensie gaan geven aan mijn leuke baan.