...

Het groene Eire
Bijna twee keer zo groot als ons land, met nog geen 5 miljoen inwoners. Hier is nog schone lucht, prachtige natuur, rust, en ruimte. Maar ook veel gezelligheid op straat en in de authentieke Ierse pubs. Onder het genot van een Ierse pint, luisterend naar de melodieuze Ierse muziek bedenk ik wat te doen morgen. Wandelen, fietsen, een autorit langs de ruige kust over The Wild Atlantic Way? Of neem ik de boot en bezoek een van de vele mooie eilandjes die Ierland rijk is? Wat een voorrecht dat ik mag werken in het prachtige Groene Eire, dat voelt als een tweede thuis!

Cliffs of Moher

Vogelrijke natuur
Een kenmerk van het Ierse landschap is dat het zoveel verschillende tinten groen heeft, wel 40 wordt weleens gezegd. Vrijwel overal is een overvloed aan wilde planten en bloemen te vinden, die zorgen voor uitbundige kleuren. Verder is Ierland een waar paradijs voor vogelliefhebbers, 380 verschillende soorten kun je hier spotten. De duizenden kilometerslange kustlijn vormt een ideale leefomgeving voor grote kolonies zeevogels, zoals Puffins (papegaaiduikers).

The Skellig Islands

Sporen van de geschiedenis
Overal om je heen zie je tekenen van het verleden. Daar rechts staat iets wat ooit een boerderij was geweest, zonder dak, met ingestorte muren. Koeien grazen in wat waarschijnlijk het woonvertrek was van een gezin van ongeveer 10 personen. Iets verder op zie je weer ruïnes van een vroegchristelijk kerkje, daterend uit de zesde eeuw. In de verte doemt een oud Keltisch fort op. En overal die stilte, die zich voortbeweegt op de fluitende winden van de geschiedenis.

Castleroche, county Louth

Irish Stew in de pub
In Ierland is het ook genieten van de Ierse keuken, te beginnen met een stevig Iers ontbijt. Vaste onderdelen zijn gebakken bacon, worstjes, eieren, varkenssaucijsjes en Ierse white of black pudding. Het heerlijke sodabrood is een traditionele klassieker. Voor het diner vind je overal heerlijke lamsvlees, verse vis, en oesters . De aardappel ontbreekt zeker niet… de Ieren kennen wel 50 manieren om die te bereiden.  De ‘Irish Stew', is het bekende stoofpotje van vlees, aardappel en wortel. Niet te versmaden in combinatie met een lekkere Guinness en de vrolijke muziek met af en toe een melancholische ballad. 

Johnnie Fox’s pub, Dublin

Kom vooral nog eens terug!
Bezoek het prachtige Donegal, de Connemara met 'Kylemore Abbey' of de Burren met de 'Cliffs off Moher'. Inisheer is het kleinste eiland van de Aran islands, daar ervaar je het echte oude Ierland. Vanaf de Doolin Pier vertrek je met de boot van Bill O’Brien. Ook de schiereilanden Dingle, Kerry en Beara en steden als Dublin, maar zeker ook Galway en Cork zijn geweldig om te vertoeven.

Ierland is groot, haast je vooral niet, snuif het op, maak een praatje met de locals… Geniet met hart en ziel en kom dan vooral nog eens terug.

Kylemore Abbey, Connemara