...

Hip en historisch Berlijn
Op nummer 1 staat voor mij de indrukwekkende hoofdstad van Duitsland: Berlijn. Cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want de stad ademt geschiedenis. Van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog tot de Val van de Muur. Mijn insider tip: Ontdek de Berliner Unterwelten, een rondleiding met gids onder de grond van Berlijn. Hier ontdek je de atoomschuilbunkers, de tunnels die werden gegraven onder de Muur en diverse ondergrondse vluchtwegen. 
 

Winkelstad Düsseldorf
Düsseldorf ligt niet ver van de Nederlandse grens en ik vind daarom een fijne bestemming voor een korte stedentrip. Het biedt diverse mogelijkheden voor de echte shopliefhebbers: de sjieke Königsallee met merken zoals Versace en Dior, maar ook een  lange winkelstraat en kleine zijstraatjes vol bekende merken en kleine boetiekjes.
Tip: bezoek de traditionele kerstmarkt, feestelijk verlicht met meer dan 250 kraampjes overal door de Altstadt.
 

Domstad Keulen
Keulen kennen de meeste mensen van de imposante gotische Dom in het midden van de stad en de bekende brug vol hangslotjes van verliefde stellen. Maar Keulen is meer dan dat! Fantastische winkelstraten, middeleeuwse panden in de Altstadt die knusse kroegjes en restaurantjes herbergen en diverse musea. Mijn tip: beklim de toren van de Dom, één van de hoogste ter wereld. Via meer dan 600 treden bereik je een prachtig uitzicht over de stad.
 

Verrassend Dresden
Dresden is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen, maar is sindsdien weer prachtig gerestaureerd. De bekendste bezienswaardigheden zijn de Frauenkirche en het Zwingerpaleis. Mijn tip: bezoek het restaurant in de Yenidze sigarettenfabriek. Deze voormalige fabriek gebouwd in orientaalse stijl is één van de opvallendste gebouwen van Dresden. In de glazen koepel zit een restaurant dat een weids uitzicht over de stad biedt. 
 

Vorstelijk Hannover
Hannover is het beste te ontdekken door de 4 km lange 'rode draad' te volgen die langs alle highlights van de stad is getrokken, o.a. langs de middeleeuwse vakwerkhuizen en het raadhuis. Mijn tip: De Herrenhäuser Gärten zijn prachtige 300 jaar oude koninklijke tuinen die behoren tot kasteel Herrenhausen. Wandel door de diverse tuinen, zoals de Baroktuin, 17e eeuwse tuin en de Engelse landschapstuin en bezoek de Oranjerie en het doolhof.