Olifanten in Afrika

Duurzaam toerisme

Wij bieden u graag de beste vakanties aan, waarbij we mens, dier én natuur respecteren. We kiezen daarom voor bestemmingen, accommodaties, vervoer en excursies, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met natuur en cultuur. We realiseren dat onder andere door nauw samen te werken met lokale partners.

Better Holidays, Better World
Als onderdeel van de TUI Group volgen we de vijfjarenstrategie (2015-2020) op het gebied van duurzaamheid:
Better Holidays, Better World.

Daarnaast hebben wij, net als alle andere ANVR-touroperators, het internationale trainings- en examenprogramma van Travelife Sustainability in tourism succesvol doorlopen. Onze reisorganisatie voldoet ruimschoots aan de gestelde verplichtingen met betrekking tot Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO).

Groene accommodaties

In ons reisaanbod hebben we bewust gekozen voor een aantal milieuvriendelijke en duurzame accommodaties. Deze bedrijven hebben vergaande maatregelen genomen voor het bewust omgaan met water, energie en afval.

De selectie van de groene accommodaties is gemaakt op basis van officieel erkende milieukeurmerken zoals Green Globe en Green Key. Daarnaast gebruiken we het duurzaamheidssysteem van Travelife Sustainability in tourism. Zo krijgen we objectief inzicht in de zorg die lokale ondernemers van accommodaties voor hun medewerkers, de lokale gemeenschap en het milieu hebben. Wij stimuleren ondernemers van accommodaties die nog niet gecertificeerd zijn om ook duurzamer te ondernemen.

Indien een accommodatie over een duurzaamheidskenmerk beschikt, vindt u informatie daarover bij de omschrijving van de accommodatie.

Verantwoord vliegen

Onze luchtvaartmaatschappij TUI fly voelt zich medeverantwoordelijk voor de toekomst van vakantiebestemmingen en zet zich daarom in om de uitstoot van de vliegtuigen zo laag mogelijk te houden, door vlootvernieuwing, gewichtsbesparing en verbetering van de vliegprocedures. De afgelopen jaren zijn oudere vliegtuigen vervangen door jongere toestellen met winglets en zijn nieuwe vliegtuigen toegevoegd aan de vloot, zoals de Dreamliner, die ongeveer twintig procent zuiniger is dan de Boeing 767. Sinds 2008 heeft TUI fly de uitstoot gereduceerd met meer dan veertien procent.

Voor reizigers is er de mogelijkheid om de milieubelasting van hun vliegreis te compenseren op greenseat.nl.

Tips voor het 'vergroenen' van uw vakantie

U bent een onmisbare schakel in het behoud van de kwaliteit en het bijzondere karakter van uw vakantiebestemmingen. Hieronder vindt u een paar tips om duurzamer op vakantie te gaan:

Tip 1. Kies het groenste vervoer of compenseer uw reis
Het vervoer naar uw bestemming zorgt voor een grote belasting van het milieu. Kies daarom waar mogelijk voor het minst milieubelastende alternatief. Dit zijn over het algemeen de bus of de trein. Ga bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar Schiphol.

Lees meer over de milieubelasting van de verschillende vervoerssoorten in de Vakantiespecial van Milieucentraal.

De negatieve milieueffecten van uw gereden en gevlogen kilometers compenseert u bijvoorbeeld door de aanplant van bossen (treesforall) of duurzame energieprojecten (Greenseat) te ondersteunen.

Tip 2. Beperk uw energiegebruik
Vakantiegangers gebruiken vaak veel energie. U kunt dit beperken door bijvoorbeeld de airco en de verlichting uit te doen wanneer u uw kamer verlaat. Draai (indien van toepassing) de thermostaat van de verwarming omlaag als u niet op uw kamer bent. Ook helpt u natuurlijk het milieu als u de kraan niet onnodig laat lopen, bijvoorbeeld bij het tanden poetsen. Neem liever een douche dan een bad en gebruik handdoeken graag meer dan een dag.

Tip 3. Koop niks van kinderen
In veel vakantielanden worden jonge kinderen aan het werk gezet als straatverkoper, bedelaar, keukenhulp of zelfs in de seksindustrie. Doordat deze kinderen niet de kans krijgen om naar school te gaan, is er geen hoop op een betere toekomst. Ook ontstaat er zo oneerlijke concurrentie met volwassen verkopers, die zo geen goed bestaan op kunnen bouwen. Houd deze cirkel niet in stand en koop niks van jonge verkopers.

Meld vermoeden van kindersekstoerisme
Over de hele wereld zijn er kinderen en jongeren die slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. Bij een vermoeden van sekstoerisme kunt u een melding maken bij meldkindersekstoerisme, de Nederlandse politie of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Meld het ook bij uw reisleiding.

Tip 4. Respecteer de dieren

Ga niet met dieren op de foto
Toeristen kunnen steeds vaker op hun vakantiebestemmingen op de foto met apen of andere exotische dieren. Om de dieren rustig te houden, worden ze vaak gedrogeerd en mishandeld. Ga daarom niet met 'wilde' dieren op de foto. Mocht uw hotel deze ‘dienst’ aanbieden of toelaten, dien dan ter plekke een klacht in bij het hotelmanagement en vertel het ook aan uw reisleider of touroperator.

Bescherm de onderwaterwereld
Snorkelen en duiken zijn populair. Als u wilt genieten van de onderwaterwereld doe dan vooral uw best om het koraal en de vissen niet aan te raken. Neem ook niets uit de zee mee als souvenir, dit leidt het tot onherstelbare schade in de onderwaterwereld. Informeer vooraf bij uw duik- of snorkelschool naar de ‘do’s en dont’s onder water’.

Leedvermaak
Voor het vermaak van toeristen worden veel dieren wereldwijd mishandeld en uitgebuit. Bezoek daarom liever geen stieren- of hanengevechten, rodeo’s, dansende beren en andere louche dierenshows. We adviseren u ook om bijvoorbeeld geen (baby)tijgers te knuffelen en geen ritje op de rug van een olifant te maken. Het is veel leuker om diervriendelijke reservaten te bezoeken, waar u de dieren in hun natuurlijke omgeving ziet.

Tip 5. Koop geen foute souvenirs
Het kopen van lokaal gemaakte souvenirs levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie en werkgelegenheid. Let er alleen goed op dat u geen souvenirs koopt als cultuurgoederen (zoals kunst en antiek) zonder een uitvoervergunning of producten die gemaakt zijn van bedreigde dieren, schelpen en planten. U helpt zo om de illegale handel stop te zetten. Bovendien is de invoer van deze souvenirs strafbaar in Nederland.

Koester een olifant

Wereldwijd worden dieren mishandeld en uitgebuit ten behoeve van het vermaak van toeristen. Bekend zijn de stierengevechten, dansende beren en andere louche dierenshows. Wat niet iedereen weet, is dat ook olifanten vaak niet goed worden behandeld en gebruikt worden als attractie of als vervoermiddel tijdens excursies. Kras ondersteunt de olifantencampagne van de WSPA, de World Society for the Protection of Animals, waarmee men een einde wil maken aan het misbruik van olifanten wereldwijd.

Hoe kunt ú de olifant helpen?
Maak liever geen ritje op de rug van een olifant. Het zadel en het gewicht van meerdere mensen veroorzaken verwondingen. Een olifant kan meer dan duizend kilo trekken, maar op zijn rug kan het dier niet zoveel gewicht dragen. Ga ook liever niet naar shows waarin olifanten hun kunsten tonen. Deze olifanten hebben vaak wrede trainingen achter de rug en ze zijn bovendien niet gebouwd om op hun achterbenen te staan en op een ton te balanceren. Tussen de optredens door staan de dieren meestal aan de ketting, soms in de bloedhete zon. Een olifant verdient beter, toch?

Kras koestert de olifant
Kras heeft alle olifant-onvriendelijke uitstapjes uit het reisaanbod gehaald. De merken van TUI Nederland brengen u alleen naar olifantenparken, waar de dieren in een meer natuurlijke omgeving hun gang kunnen gaan en waar wordt gerespecteerd dat ze graag in de schaduw rondscharrelen en in het water spelen. Hier kunt u deze goedhartige dikhuiden leren kennen op een diervriendelijke manier.