Reisleider Melissa Ederveen

''Dankzij dit werk heb ik al veel mensen leren kennen en zijn er bijzondere vriendschappen ontstaan.''

v
Melissa Ederveen - reisleider
Melissa_Ederveen3_500x375
Melissa Ederveen reisleider content
Melissa_Ederveen2_500x375
Melissa_Ederveen3_500x375
Melissa Ederveen - reisleider
Melissa Ederveen reisleider content
Melissa_Ederveen2_500x375

In 2011 is Melissa op 21-jarige leeftijd afgestudeerd aan de NHTV, met als afstudeerrichting Tour Manager. Stagelopen als reisleidster maakte natuurlijk deel uit van haar opleiding. Sindsdien is Melissa werkzaam als allround reisleidster binnen én buiten Europa. Sinds 2014 is Melissa werkzaam bij Kras.

Wie is Melissa?

Open alle items

Welke landen heb je met Kras bezocht?

Met Kras heb ik Kroatië en Italië bezocht.

Wat is het leukste aan je werk?

Ik geniet ervan als ik samen met mijn groep, chauffeur en eventuele lokale gidsen een goede sfeer kan creëren en mensen daardoor een fantastische vakantie kan bezorgen. Ik ben zelf iemand die zeer gemakkelijk contact maakt met ‘mijn’ reisgroep en de locals. Wanneer ik een grote groep heb, is het niet altijd makkelijk met iedereen een praatje te maken, maar ik ben wel oprecht geïnteresseerd om de mensen beter te leren kennen. Door een babbeltje te maken met de locals leer je altijd meer over het land, de streek en de lokale cultuur. Dit vind ik altijd erg interessant.

En wat is er minder leuk?

Iedereen denkt altijd dat werken als reisleider alleen maar voordelen heeft: je reist veel, leert veel mensen kennen etc. Maar dit werk is niet altijd rozengeur en maneschijn. Toen ik begon met mijn studie als Tour Manager wist ik al snel dat dit werk ook een minder leuk aspect heeft: sommige periodes ben je soms lang van huis, waardoor je familie en vrienden niet of weinig ziet. Dit is niet altijd makkelijk, maar het hoort erbij. Het is belangrijk om een goede balans te vinden, inmiddels heb ik die voor mijzelf gevonden.

Wat doe je op een vrije dag tijdens een reis?

Meestal ga ik zelf de omgeving verkennen. Ook al ben ik ergens al een of meerdere keren geweest, ik blijf nieuwe dingen ontdekken. Als ik al een aantal weken aaneengesloten aan het werk ben geweest, dan heb ik niet altijd zin om erop uit te gaan en vind ik het heerlijk om op mijn hotelkamer te relaxen. Maar ook dan kan ik het toch niet laten om er zelf op uit te trekken en nieuwe dingen te ontdekken, al is het maar voor een uurtje.

Welke reisherinnering is je het meest bijgebleven?

De lieve en warme woorden van mijn reisgroep die ik bij het afscheid na afloop van de reis ontvang zijn me zeer dierbaar. Ik doe altijd mijn best om de reis zo uit te voeren dat iedereen tevreden is, ook al is dit niet altijd gemakkelijk. Wanneer ik van mijn reisgroep hoor dat ze tevreden zijn en een geweldige vakantie hebben gehad, dan ben ik een gelukkig mens. Een paar keer heeft een groep voor de chauffeur en mij een persoonlijk lied geschreven. Dit soort speciale momenten blijven me altijd bij.

Wat is je mooiste souvenir?

Mijn mooiste souvenir is tegelijkertijd ook een mooie reisherinnering. Tijdens een rondreis Cuba maakte ik veel contact met de locals. Op een avond liep ik door de straten van Sancti Spiritus, toen ik daar een meisje van een jaar of 5 zag zitten op de trap van het huis van haar ouders. Ze zat bedroefd met grote ogen voor zich uit te staren. In mijn tas had ik een kleurboekje en wat potloden, die ik aan haar gaf als cadeautje. Ze fleurde meteen helemaal op, lachte van oor tot oor en gaf me een knuffel. In het Spaans zei ze dat ik moest wachten. Ze liep naar binnen en kwam met drie kettingen naar buiten, die ze zelf had gemaakt van noten, zaden en kralen. Dit was haar cadeautje voor mij. Toen ik zei dat het niet mijn bedoeling was om iets terug te krijgen, bleef ze zeggen dat ik de kettingen als cadeautje moest aannemen. Ik ben toen nog een tijdje bij haar gebleven, heb samen met haar gekleurd en een praatje gemaakt met haar familie. Dit vind ik nog steeds een mooi en ontroerend moment. De kettingen die ze mij heeft gegeven heb ik aan de muur van mijn studeerkamer gehangen. Iedere keer als ik erlangs loop, denk ik weer terug aan dat mooie moment.

Wat gaat altijd mee in je koffer?

Mijn tablet gaat voor werk altijd mee op reis en als ik wil relaxen kijk ik er ook films en series op, of lees ik een e-book. Maar ik gebruik het natuurlijk ook om contact te onderhouden met mijn familie via Skype of Facetime.

Als laatste mijn gouden tip voor reizigers!

Het maakt niet uit naar welk land je op vakantie gaat, maar ga altijd open minded op vakantie. Sta open voor nieuwe culturen, belevingen en avonturen. Juist de onverwachte dingen maken een reis speciaal: dan beleef je een reis pas optimaal!

Ervaringen van reizigers

Aanradertje!
Erg mooie reis. Natuurschoon en interessante steden (Pula, Split en Dubrovnic) te over. Rondgereden door een uitstekende chauffeur: Marjan. En dit alles onder de leiding van onze onvolprezen reisleidster Melissa. Als extraatje organiseerde zij, omdat er tijd over was, een bezoek aan Zagreb. Een schot in de roos. Al met al zeker de moeite waard.
R. Moormann – Rondreis Kroatië, Istrië & Dalmatische kust (september 2015)

Prachtige belevenis
Aan het prachtige weer heeft Kras niets kunnen doen, maar wel aan onze reisleidster Melissa Ederveen door haar deze reis te laten begeleiden. Prima informatie en zeer deskundig! Door haar improvisatie konden wij een extra excursie maken naar Zagreb. Ook onze chauffeur Marijan was een vakman en heeft ons veilig door een schitterend land gereden en was altijd behulpzaam en vriendelijk. Echt een aanrader, zeker met deze twee kanjers!

Pierre Heuchemer - Rondreis Kroatië, Istrië & Dalmatische kust (mei 2016)

Interessante rondreis
Wat een super leuke mooie reis en groep! Zoveel gezien en gedaan, we hebben aardig wat kilometers gemaakt, maar juist op deze manier zie je zoveel. En de reisleidster Melissa wist zoveel te vertellen over Kroatië, super ga zo door! Melissa toch zeg ik het M&M ;)!

S Verhoek - Rondreis Kroatië, Istrië & Dalmatische kust (augustus 2016)

Reisverhaal van Melissa

v
+2
+1

Beleef! is de plek om reiservaringen uit te wisselen, sfeer te proeven en ideeën op te doen. Lees de persoonlijke verhalen van reizigers en reisleiders over hun favoriete bestemming op ons inspiratieplatform.

Laat u inspireren door het verhaal van reisleider Melissa.